Om oss - Källarmästarna

Gå till innehållet

Huvudmeny

Om oss

Ett glatt gäng musikanter som gärna spelar för er!

I dag består Källarmästarna av nio musikanter som spelar en blandad repertoar som passar dom flesta. Grunden var från början gammeldans och folkmusik, men efterhand utökas repertoaren med populära låtar från 60-talet och framåt. I gruppen finns nämligen några pop- och rockmusiker och det har visat sig att dragspels-, pop- och rockgrupp kompletterar varandra väldigt bra.

Vi har de senare åren haft spelningar på bl a Westerqvarn (Hallsta dragspelsklubb har bjudit in oss många gånger), Odd Fellow (ett antal gånger), Kulturnatta, uppträdande i Vilsta, Eskilstuna vid dragspelsstämma mm. Vi känner att vi har börjat hitta rätt i repertoaren som numera är lite modernare. Ibland tar vi med några gammeldanslåtar som t ex vals , schottis och polka beroende på var vi spelar.


                             Källarmästarna årgång 2013

Lite mer om Källarmästarna

På tidigt 1990-tal hade Per-Åke Folkesson dragspelskurser på Medborgarskolan, där stommen i dagens Källarmästarna deltog. Några år senare, efter dessa kurser, fortsatte man spela ihop med Per–Åke som ledare.

Från början bestod dragspelsgänget (som inte hette något då) av dragspelarna: Per-Åke Folkesson (ledare), Marie Brock de Ortiz, Åse Ström, Brith Brandeborn, Sune Persson, Christina Hellgren och Lennart Andersson.

Man repade på Kyrkbacken i källaren hos Maries föräldrar. (Nu kanske ni anar hur gruppen fått sitt namn?) Det var lite olika musikanter som kom och gick genom åren. Bl.a. fanns en gitarrist, basist och violinist med vid olika tidpunkter. Repertoaren på denna tid var mest folkmusik och gammeldans.

Brith Brandeborn hade spelat dragspel ihop med Ove Larsson 1975 till 1983, då de gick på kurs under Kjell Petterssons ledning. Ove lade sedan dragspelet åt sidan under många år och ägnade sig åt gitarrspel (han var gitarrist från början).

1995 ringde Ove till Brith och undrade om hon fortfarande spelade dragspel och då sa hon att han var välkommen att vara med i detta gäng. Så då blev det stommen plus Ove.

Lite senare kom en gitarrist med som heter Stefan Werme. I denna veva släppte Lennart sitt dragspel och började spela klarinett som han gjort i tidigare år. Repertoaren var fortfarande mest folkmusik och gammeldans, men vi tog upp en och annan evergreen också.

Per-Åke, Lennart och Stefan var även med i Visans vänner och detta ledde till att vi även tog upp lite visor på repertoaren. Det var under denna period i källaren som namnet Källarmästarna kom till.

1998 startade pop- och rockbandet The boots band med Ove som sologitarrist och då blev det kollision med träningar, så Ove hoppade av Källarmästarna i januari 1999.

I samma veva hade även Per-Åke och Stefan svårt att medverka vid repetitionerna, då även dom hade för mycket musik med andra (bl a i sitt arbete som lärare på Rubeckianska- och Carlforska skolan).

Sommaren 1999 träffade Marie Ove och hon ville att han skulle komma tillbaka och ta över som ledare, då han kunde skriva arrangemang. Det behövdes också någon som höll i gruppen och styrde musiken. Så Ove kom tillbaks hösten 1999 och fick med sig basisten Bengt Fröjdman och kompgitarristen Tommy Jacobsson från The Boots band. Repertoaren började nu förändras något och då mot det modernare hållet. Stommen var dock fortfarande gammeldans.

Några år senare fick Tommy Jacobsson med en trummis från Örebrotrakten som heter Lars Tillberg. Han var med några år men det blev för jobbigt att sitta och pendla för repetitioner och spelningar.

Omkring 2006 fick vi med trummisen från The Boots band, Tommy Anklev, så nu var hela The Boots band med i Källarmästarna.

Lennart Andersson var med till och från under några år och lämnade gruppen 2009.

I början av 2010 fick vi med dragspelaren Lennart Centerskog och då var vi tio musikanter.

Några av dragspelarna tyckte att vi kunde väl spela ett antal låtar som The Boots band spelade, d.v.s. lite pop och rock och på den vägen är det. Ove skriver arrangemang till dragspelarna och det har som sagts visat sig att dragspels- och pop-rockorkester passar väldigt bra ihop.

I januari 2012 hoppade Tommy Jacobsson av. Ove släppte då dragspelet helt och tog över gitarren igen. Så i dag består Källarmästarna av nio musikanter.
Dragspelare: Marie Brock de
Ortiz, Åse Ström, Brith Brandeborn, Sune Persson, Christina Hellgren och Lennart Centerskog.
Tommy Anklev trummor, Bengt Fröjdman bas och Ove Larsson gitarr och arrangemangskrivare.
Lennart spelar även kompgitarr på ett antal låtar.

Idag har vi tagit upp mer av 60-talsmusik och framåt i tiden som bygger på ett taktfast och tajt komp från Tommy, Bengt och Ove. Det mesta som vi spelar är instrumentalt men vi försöker att få in fler sånglåtar.
Några exempel på instrumentala låtar är: In the mood, All of me, Just listen to my heart, Sleepwalk, Thank you for the music och Here comes the sun.

Några exempel på sånglåtar är: Walk in the room, Black crow, Something stupid, I saw her standing there och Blue suede shoes.


 
Tillbaka till innehållet | Tillbaka till huvudmenyn